Mindful onderwijs en incompany training

Mindful Onderwijs leert jou omgaan met de werkdruk, stress en hectiek op school en in je leven en tegelijk meer te kunnen genieten van de vele kleine momenten die er ook zijn.

Deze eigens voor het onderwijs op maat gemaakte mindfulness training is uniek in Nederland en erkent door CIPION en registerleraar.nl.

Mindfulness is een vaardigheidstraining – je kan het vergelijken met leren fietsen: je leert het door het zelf regelmatig te doen, vallen en opstaan horen bij het leerproces. Boeken over fietsen lezen is niet genoeg om echt te leren fietsen.

De training is opgebouwd in 3 module

Module 1 (basis) en module 2 (verdieping) zijn bedoeld om de vaardigheid zelf te leren om vervolgens door behulp van module 3 mindfulness te kunnen belichamen en te leren aan de kinderen.

MODULE 1: De basistraining

In de basistraining leren wij je bewuster omgaan met emotionele vermoeidheid, werkdruk en (werkgerelateerde) stress. Dit zal jou helpen om effectiever te reageren in stressvolle momenten, bij gedragsproblematiek van leerlingen en in onzekere situaties. Hierdoor is er minder kans op een burn-out en komt er meer ruimte voor een ontspannen werkhouding en plezier in je werk.

Inhoudelijke onderwerpen van de training

 • Fenomeen ‘aandacht’ en trainen ervan
 • Omgaan met stress en werkdruk (gedrag, administratie, taken)
 • Zelfzorg in het dagelijks leven en op school
 • Grenzen en mogelijkheden binnen je rol als Ieraar
 • Communicatie met ouders, leerlingen en collega’s

Tijd
De basistraining bestaat uit 5 trainingssessies van 2 uur per sessie.

Huiswerk
Het huiswerk bestaat uit oefeningen en een reflectieverslag.

Kosten
De kosten van deze training zijn € 449,--
Dit valt te declareren bij jouw organisatie/school.

MODULE 2: DE VERDIEPENDE TRAINING

Je vervolgt in de verdiepende training de kunst van het bewust ’zijn’ in plaats van steeds maar vanuit de doe-modus, ofwel automatische piloot, te reageren. Je onderzoekt de bronnen van stress en leert hoe afkeer en weerstand zich daarmee verhouden. Je leert over het jaag-, gevaar- en zorgsysteem en wat dit betekent voor het zenuwstelsel. Uiteindelijk zul je ervaren dat het steeds vaker mogelijk is om niet uit frustratie en boosheid te reageren op een leerling, collega of ouder, maar vanuit rust en begrip.

Inhoudelijke onderwerpen van de training

 • Bronnen van stress
 • Werking van het jaag-, gevaar- en zorgsysteem en het zenuwstelsel
 • Vergroten gevoel van autonomie, mildheid en zelfcompassie
 • Verder ontwikkelen van het bewust’zijn’, ofwel ‘belichamen’ mindfulness

Tijd
De verdiepende module bestaat uit 5 trainingssessies van 2 uur per sessie

Huiswerk
Huiswerk bestaat uit verschillende oefeningen en een reflectieverslag.

Kosten
De kosten van deze training zijn € 449,--
Dit valt te declareren bij jouw organisatie/school.

MODULE 3: DE DOCENTENTRAINING

De Lerarenvariant voor het onderwijs leert jou hoe je mindfulness kunt meegeven aan je leerlingen. Dit gebeurt door de dingen die je zegt en doet, maar vooral ook door zo nu en dan terug te gaan zitten en te ervaren dat dingen zichzelf ontvouwen. Je komt uit je comfort-zone door rustmomenten in te lassen voor jezelf en de leerling.

De inhoudelijke onderwerpen die aanbod komen in de training zijn:

 • Pedagogisch en didactisch handelen met mindfulness
 • Het stimuleren van een mindful houding bij leerlingen
 • Het begeleiden van Mindfulness activiteiten bij leerlingen in het onderwijs
 • Mindful lesgeven en modeling
 • Achtergrondinformatie over mindfulness
 • Werken met mindfulness op school

Kosten
De kosten van deze training zijn € 1499,--
Dit valt te declareren bij jouw organisatie/school.

Tijd
De docententraining vindt plaats op zaterdagen en beslaat enkele maanden. De docententraining bestaat uit 5 trainingssessies van 6 uur per sessie. Bij incompany training zijn ook 10 lessen van 3 uur mogelijk.

Huiswerk
Deze module heeft huiswerkopdrachten.

TEAMTRAINING

Door het volgen van een mindfulonderwijs teamtraining leren collega’s binnen een team of binnen een stichting elkaar op een andere manier kennen. Hoewel de training inhoudelijk focus heeft op hoe je mindful omgaat met de dagelijkse praktijk in de eigen klas, merken we ook dat het regelmatig de verbinding en het begrip onderling vergroot. Waar scholen en hun personeel eerst irritatie, hindernissen en problemen ervaren, ontstaat door de teamtraining regelmatig een verbeterde (‘wij-‘)cultuur.

Meer informatie: https://mindfulonderwijs.nl

Referenties

Ik had nooit verwacht dat de ademworkshop zo veel effect zou hebben. Ik was al bekend met verschillende ademtechnieken, maar op de workshop hebben we een heel nieuwe methode van ademen geleerd. Doordat Nico ook de blokkades bij het ademen weghaalde kwam ik binnen een korte tijd in een hele intense en ontspannen toestand. Ik ben er nu ook thuis mee bezig en merk steeds weer iets van dat gevoel. Ik zie erg uit naar de volgende ademtrainingsdag. Ik ben heel benieuwd naar wat die voor een effect zal hebben.

Peter

deelnemer aan de ademworkshop 2015

De workshop MINDFULNESS meets BREATHFULNESS is voor mij een openbaring geweest. Nooit geweten dat je adem zo belangrijk is voor je welbevinden en energie huishouden. Ik heb mijn adem altijd als een vanzelfsprekendheid genomen, maar het is een veel krachtiger, dit kan wel eens de sleutel zijn voor de onrust in mijn lijf.

Jacqueline

Adem- Mindfulness Workshop 2015

Ik heb de cursus als zeer positief ervaren. Ik had geen idee wat je allemaal met je “mind” kon bewerkstelligen. Sinds ik op deze cursus zit en beter bij mijn gevoel kan, ben ik ook eerlijker tegenover mezelf omdat ik chagrijnig en onzeker mag zijn. Ik heb al lange tijd psoriasis en ik weet de geestelijke achtergrond van deze ziekte. Nu heb ik deze ziekte bedankt voor zijn bescherming na iedere meditatie en zei ik dat ik het nu zelf kon. Mijn knieën zijn niet meer open en op mijn handen zie je langzaam de psoriasis verdwijnen. Ik sta er zelf van te kijken maar het werkt. Het heeft mij nu al veel opgeleverd en ik ben pas begonnen.

Elly

Minfulness Training 2015

Ik ben blij dat ik de cursus gevolgd heb, mijn motivatie was om wat vriendelijker voor mezelf te kunnen zijn en dat gaat me steeds beter af. Wat mij helpt is:

– gedachten niet al te serieus nemen
– eerder te kunnen loslaten
– iets als een uitdaging te zien i.p.v. beren op de weg
– me kwetsbaarder op te stellen en m’n hart meer te volgen (voelt goed, brengt me veel, maar vind ik desondanks nog wel erg moeilijk), maar het voelt wel als weer thuiskomen bij mezelf, heb nl. al heel lang een muurtje opgetrokken.
– wat minder controle uit te willen oefenen en de dingen wat meer te laten gaan, wat losser ermee om te gaan.

Kortom, ik ben m’n leven meer gaan zien als één grote ontdekkingstocht en vanuit die invalshoek gaat het ook allemaal wat makkelijker. Het mediteren en yoga zijn vooral de dingen die me helpen en wat ik graag aan wil houden in het dagelijks leven, yoga deed ik al, het mediteren gaat nog een beetje op en af, maarrrrrrr….wordt aan gewerkt.

Marleen

Minfulness 2016

Scroll naar top