Wat is mindfulness

Wat is mindfulness?

Ken je dat gevoel van helemaal opgaan in waar je mee bezig bent? Dat al je aandacht bij je activiteit is en je je volledig bewust bent van de handelingen die je verricht? Denk bijvoorbeeld aan je sportactiviteit, creatieve bezigheid, of misschien helemaal opgaan in mooie muziek. Dat je op dat moment met niks anders bezig dan met die activiteit en in een flow zit.

Dát is mindfulness.

Mindfulness kun je vertalen met ‘opmerkzaamheid’ en betekent volledig bewust zijn van je huidige ervaring: aanwezig zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je bewuster, moeitelozer en intenser.

Hierbij zijn wel twee dingen essentieel: het bewust richten van je aandacht en een open, vriendelijke en accepterende houding, zowel naar jezelf als naar je omgeving.

Het richten van je aandacht

Elk mens heeft een automatische piloot. Dit is een beschermingsmechanisme van je brein en helpt je om niet meer overal over na te hoeven denken. Van kleins af aan bouw je deze automatische piloot op, op basis van concepten die je leert en dingen die je meemaakt.

Maar, die automatische piloot is gebaseerd op het verleden en kan je ervan weerhouden je leven nú te leven en echt te ervaren, zoals het nú is. Hiermee ontneem je jezelf de kans om voluit te genieten van alle mooie momenten die jouw leven je biedt.

Waar het bij mindfulness om draait, is het hiervan bewust worden en het waar nodig doorbreken van je automatische piloot, van je neiging om onbewust te reageren. Het doel is om van moment tot moment actief opmerkzaam te zijn op wat zich aandient via je zintuigen. Je aandacht kan hierbij breed zijn en alles omvatten (bijvoorbeeld alle geluiden) of op een specifiek aspect gericht zijn (bijvoorbeeld gezang van een vogel).

“Be where you are, otherwise you will miss your life.”

Buddha

Een open, vriendelijke, accepterende houding

Bij het richten van je aandacht is het essentieel om een open, vriendelijke en accepterende houding te ontwikkelen tegenover jezelf en je ervaring van moment tot moment. Om het leven van dit moment te ontdekken met de nieuwsgierigheid en onbevangenheid van een kind. Het aangename én onaangename toelaten, te accepteren zoals het komt.

Wat is mindfulness niet en wat is het wel?

Niet Wel
Passief en nutteloos niks DOENActief met milde vastberadenheid ZIJN
ZweverigDown to earth = DIT moment
Truc om gedachten te stoppenLoslaten van niet behulpzame gedachten
Je hebt er vrije tijd of rust voor nodigOp ieder moment toepasbaar
Techniek voor onmiddellijke rust en welzijnVaardigheid voor duurzame rust en welzijn
Je afsluitenIn verbinding zijn
Geen zorgen of angsten meer voelenAnders omgaan met angsten en zorgen
Scroll naar boven